Historia


Nationskören Umeå

Nationskörens historia


Nationskören bildades med syfte att engagera körvilliga personer som inte fick plats i studentkören eller ville sjunga i en kör vid universitetet som inte var så prestationsinriktad. Dock givetvis med kvalitet och humor.

   

När kören först bildades vet vi inte men den somnade in, lades ner av okänd anledning. Hösten 1997 återupplivades den av engagerade studenter och Stefan Millgård tog tag i dirigentbiten. Han sjöng då i studentkören och tog lektioner i körledning av Tomas Pleje och ville prova på att leda kör ordentligt. Henrik Saur, som då var mycket engagerad i bla nationsverksamheterna (1Q i Vermland-Dalslands nation) visste om att det fanns massa människor som ville sjunga i kör, samt att det funnits en kör tidigare med namnet Nationskören.


Millgård startade upp kören igen tillsammans med studenterna och såg till att det bildades en styrelse, stadgar letades fram från förra kören alternativt Wermland-Dalslands nation och anpassades till den nya. Han fixade lokal genom att tala med fastighetsansvarige på Universitetet som lade fram frågan för musiklärarna i lärarhuset med orden: "...och jag anser att vi skall vara tillmötesgående i denna sak." Då fick kören öva i musiksalarna eller ofta i stora teatersalen, där flygen står.


Den första sjungningen var på Gammlia marknad i adventstider; kören sjöng lite carols och det blev ganska uppskattat trots kyla och ovana påbylsade sångare. Kören gjorde en julviseturne på universitetet, dvs gick runt och sjöng i de olika husens caféer. Sedan sjöngs det i lärarhuset, teatern inför ganska många åhörare; det blev nervöst för många, eftersom det var den första "riktiga" konserten.


Nationskören blev mer seriösa efterhand och hade konserter i Holmsunds kyrka och caféet vid kajen nedanför Plaza. Våren 1998 företog vi en resa till Trondheim som blev mycket lyckad, fint väder och trevligt umgänge (17 maj).


När Millgård flyttade från Umeå sommaren 1998 blev det en svacka i körens verksamhet eftersom körledare inte växer på träd.


Totalt fanns det 84 st medlemmar i Nationskören våren 1997, varav ca hälften kom varje gång. 1997-98 minskade antalet, eftersom det ökade antalet framträdanden krävde ökat engagemang, men kören var aldrig under 40 st.

Ordförande


Stina Burström

Mats Karlsson

Ida Asplund 2000-2001

Peter Lindsköld 2001-2002

Nils Andrae 2003

Per Westerlund 2003-2004

Veronica Trygg 2004-2005

David Sandén 2005

Sofia Anderberg Vt 2006

Jacob Norén 2006-2007

Ingrid Wilson ht 2007

Erika Tjärner vt 2008

Hanna Johansson 2008-

Helen-

Stephenie Needham 2011-2012

Kristoffer Virtanen 2012-2013

Joella Hedlund 2013-2014


Linn Bishop 2014-2016

Linn Raninen 2016-

Den tidigaste repertoaren innehöll:

Vintern rasat

Glad såsom fågeln

Majsång (o hur härligt...)

Lov, pris och ära (bachfugan ur Magnificat)

Katjosja

Sjungom studentens

Nocturne (Taube)

Jämtlandssången

På fjeldesti

Drink to me only

Vårvindar friska

Bort allt vad oro gör

Gubben Noak

Käraste bröder (svåra takter)

Det var i vår ungdoms fagraste vår

Goodnight, well it's time to go

För kärleks skull (gärdestad)

Så skimrande var aldrig havet (real groups arr)

Jul, jul strålande jul

O come, all ye faithful

Hark the herald

Gläns över sjö och strand (Widéens arr)

Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt (althatarlåten)